Pneurevue.cz » Aktuality » Průmysl » Prezident Trelleborgu se ohlíží za rokem 2021

Prezident Trelleborgu se ohlíží za rokem 2021

 
zavod-otrokovice

pondělí, 27. prosince 2021

Vrcholový manažer světového výrobce pneumatik dnes nemá úplně lehké spaní. Odvětví zažilo dva mimořádně tvrdé roky, které začaly virem a poté zmutovaly do celé šňůry problémů, od rostoucích cen vstupů, přes zpřetrhání dodavatelských řetězců až po kritický nedostatek některých surovin a materiálů potřebných pro výrobu pneumatik. Výrobci dnes musí myslet daleko za tradiční vývojový cyklus svých produktů. Legislativa a očekávání koncových zákazníků nutí výrobce zkoumat nové materiály a dosahovat vyšší udržitelnosti ve své činnosti, zatímco vyvíjející se technologie s sebou nese rostoucí zaměření na konektivitu a služby.

 

Paolo Pompei, prezident Trelleborg Wheel Systems (TWS), která má výrobní závody také v Česku, považuje cíle mateřské společnosti Trelleborg v oblasti klimatu a udržitelnosti za ambiciózní, ale dosažitelné – včetně výzvy „50 na 25“, která má za cíl snížit celopodnikové emise CO2 na polovinu v poměru k prodeji do roku 2025 – „přeloženo“ to znamená absolutní snížení emisí přibližně o 30 %. TWS přispívá k dosažení těchto cílů např. využitím technologie vulkanizace pomocí dusíkové páry, což ve všech pneumatikárnách výrazně snižuje spotřebu energie. Ve svých závodech na Srí Lance také zavedla kotle na biomasu a navíc zde také instalovala fotovoltaické panely. Při nákupu elektrické energie bude TWS používat zelené certifikáty, aby zajistila, že pocházejí z obnovitelných zdrojů.

Dalším silným tématem je pro TWS dosažení větší udržitelnosti prostřednictvím surovin. „Neměli bychom podceňovat důležitost výběru udržitelných surovin,“ říká Pompei. Zdůrazňuje, že TWS není v tomto oboru žádným nováčkem – ve zřejmé narážce na široce medializovanou iniciativu dvou největších výrobců pneumatik na světě, kteří se v tomto směru rozhodli spojit síly: Jsme mnohem menší než tito konkurenti, ale začali jsme tímto směrem pracovat již před sedmi lety s cílem vyrábět do třiceti let pneumatiky stoprocentně z recyklovaných zdrojů. Náš přístup k surovinám se dá vyjádřit slovy reduce – reuse – recycle   (snížit – opětovně použít – recyklovat).

Hlavním cílem je snížit závislost na fosilních palivech a identifikovat alternativní materiály. Pro tento cíl založila TWS  v roce 2021 novou vývojovou skupinu. Jmenuje se Polymers for Tomorrow a má za úkol analyzovat nové zajímavé materiály, monitorovat  potenciální strategické spolupráce pro biomateriály, recyklované materiály a zcela nová polymerní řešení v souladu s principy cirkulární ekonomiky.

„Spolupracujeme s rostoucím počtem specializovaných externích partnerů,“ říká Pompei. „Jsme dostatečně pokorní, abychom pochopili, že pokud dnes chceme na světovém trhu získat tu nejlepší dostupnou technologii, potřebujeme spojit síly s různými specialisty v tomto segmentu, Máme různé partnery v Evropě a také v Asii a Tichomoří.“  Přestože TWS je skoupá na zveřejňování jmen partnerů, občas nějaké informace proniknou z druhé strany. Např. firma  Scandinavian Enviro Systems již v roce 2019 sdělila, že pro výrobu  pevných pneumatik Trelleborg na Srí Lance  dodávala saze získané pyrolýzou.

Zdroje: tyrepress.com
Foto: výrobní závod Trelleborgu ve Zlíně
Více si přečtěte v Pneu revue č. 1/2022

 
 

Související články

 

Komentáře k článku

 
 

Newsletter

Archiv

 

Reklama

MarketPoint

 
 
 
 

5. května 1323/9
140 00 Praha 4

Tel.: +420 261 221 953
Tel.: +420 241 409 318

Fax: +420 241 403 333
E-mail: info@pneurevue.cz