Pneurevue.cz » Aktuální číslo » PNEU REVUE 2 / 06 » REIFEN ESSEN 2006

REIFEN ESSEN 2006

 
image581

Ve dnech 23. – 25. května proběhla v Essenu 24. mezinárodní výstava gumárenského průmyslu a produktů, které s tímto odvětvím souvisejí. Na 450 vystavovatelů předvedlo své novinky a služby, stejně jako inovativní technologie určené pro budoucí vývoj...

 

Ve dnech 23. – 25. května proběhla v Essenu 24. mezinárodní výstava gumárenského průmyslu a produktů, které s tímto odvětvím souvisejí. Na 450 vystavovatelů předvedlo své novinky a služby, stejně jako inovativní technologie určené pro budoucí vývoj pneumatik a garážové techniky. Někteří z hlavních výrobců svou prezentaci orientovali trochu jinam než pouze na pneumatiky. Silné zastoupení zde měly také značky, které na evropském trhu nemají tradici. Pneu revue byla u toho a přináší vám přehled nabídky produktů a služeb hlavních výrobců a několik rychlých postřehů.

Mistrovství světa ve fotbale a pneumatiky
Expozice Continentalu se nesla v duchu fotbalového mistrovství světa, jehož je společnost hlavním sponzorem. Nejdůležitější novinkou německého výrobce byla nová letní pneumatika ContiSportContact3. Kromě kratší brzdné dráhy nabízí také lepší ovladatelnost. Asymetrický vzorek byl vyvinut speciálně pro zvýšení požitku z jízdy sportovním autem. Hlavním přínosem nového běhounu je podle výrobce zlepšení brzdných schopností na mokrém i suchém povrchu, zvýšená ochrana proti vzniku aquaplaningu a snížení valivého odporu. Continental poukazuje na vývoj, kterým pneumatika prošla, od nového dezénu po speciální směs obsahující poslední generaci siliky, nazvanou state-of-the-art. Od data začátku konání výstavy (tzn. 23. května 2006) bude nový dezén k dispozici u prodejců.
Německý výrobce dále předvedl pneumatiku ContiSportContract Vmax, což je vysokovýkonná pneumatika určená pro upravované vozy. S hloubkou dezénu 6,3 až 7 mm je otestována k dosahování rychlosti až 360 km/h. Poptávku pro vozy střední třídy pokrývá ContiPremiumContact 2, která vozům jako BMW a Mercedes nabízí hlavně přesnost při manévrech v krizových situacích, dobré brzdné vlastnosti a větší počet ujetých kilometrů. Třídu kompaktních vozů pokrývá dezén ContiEcoContact 3, který se vyznačuje sníženým valivým odporem a zvýšenou pozorností, věnovanou bezpečnosti. Již podle názvu je jasné, že zásadním aspektem je ekonomičnost provozu. Pro populární segment SUV nabízí Continental celkem šest modelů. V paralele s rozvojem vozů SUV s výkonnými motory šel vývoj ContiCrossContract UHP, která nabízí hlavně vysoký výkon na asfaltových površích. Rozšíření modelové řady se nevyhnulo ani off-roadům, kde výrobce nabízí 17 nových rozměrů. Continental svou kvalitu demonstruje tím, že tyto vysokovýkonné pneumatiky dodává jako originální výbavu pro vozy Porsche, BMW, Volkswagen a Audi.

Na stánku Continentalu se prezentovaly i jeho dceřiné značky – Barum, Semperit a Uniroyal. Barum rozšířil nabídku letních pneumatik o další rozměry. Uniroyal, který se u svých produktů zaměřuje hlavně na bezpečnost za deště, nabízí širokou škálu rozměrů dezénu Rallye 550 pro střední třídu a Rallye 680 pro menší vozy. Specialista na déšť také představil novinku pro majitele SUV – Uniroyal 4x4 street. Semperit rozšiřuje svou rozměrovou nabídku, aby pokryl nejběžnější používané rozměry a stal se tak možnou alternativou premiových pneumatik.

Stylová záležitost
Zatímco Continental nabízel hlavně pneumatiky, společnost Pirelli svou pozornost zaměřila jiným směrem. Italský výrobce pláště samozřejmě také vystavoval, hlavně řadu P Zero pro vysokovýkonné vozy a Scorpion ATR, určenou pro segment SUV a 4x4. Ale hlavním lákadlem u Pirelli bylo něco úplně jiného. Italové se svým pojetím zcela odlišovali od ostatních vystavovatelů. V černobíle pojatém stylovém stánku bylo k vidění módní oblečení nové kolekce P Zero Mode Collection, fotografie z kalendáře (i promítaní toho, jak probíhalo focení třeba před třiceti lety) a informace o novém projektu dramatických krátkých filmů z vlastní produkce Pirellifilm. Dalším překvapením byla reinkarnace legendárního disku „P“. Pirelli vyráběl kola z lehkých slitin již v 80. letech a nyní se k této tradici vrací. Veřejnosti bude kolo představeno na konci roku 2006, přičemž na trh dorazí v 17 až 19palcovém provedení začátkem roku 2007. Jednou z dalších novinek bylo rozšíření řady runflat pneumatik, určených do zimních podmínek. Italové si jdou vlastní cestou a nabízejí kromě kvalitních produktů také silnou image a styl. A to úspěšně. Hned vedle Pirelli upoutala naši pozornost expozice italské firmy Giugiaro Design, která předváděla zhmotnění svých tvůrčích plánů pomocí nové Alfy Romeo Brera.

Jubileum ve znamení inovací
Expozice Michelinu byla ve znamení 100. výročí působení této firmy v Německu. Proto byly jejím jádrem fiktivní cesta časem a zajímavé milníky na ní. Od prvního německého řidiče ve službách Michelinu, přes revoluční radiální pneumatiku Michelin X až po vynález pro 21. století – kombinaci kola a pneumatiky Tweeel. Návštěvníci mohli spatřit také vybrané exponáty z muzea Michelinu dokládající bohatou historii francouzského výrobce. Michelin předvedl samozřejmě také četné inovace pro pět skupin vozidel: osobní vozy, nákladní automobily, motocykly a kola, zemědělská vozidla a stavební stroje.

Pro osobní vozy připravil Michelin hned dvě novinky. Michelin Primacy HP je high-performance pneumatikou pro komfortní limuzíny a kromě vynikajícího jízdního komfortu nabízí také zvlášť vysoký kilometrový výkon. Je tak atraktivní nejen pro ty, kdo jezdí opravdu hodně, ale také pro provozovatele fleetů. Druhá významná novinka Michelin Alpin A 3 je zimní pneumatikou pro kompaktní a střední třídu osobních automobilů, která vyniká zejména výbornou trakcí na sněhu, optimálním chováním při brzdění na mokrém povrchu, vysokými bezpečnostními rezervami a nízkým opotřebením.

Novinkou v oblasti služeb pro individuální motoristy je Michelin OnWay. Jde o exkluzivní bezplatnou službu zajištující mobilitu po celé Evropě. Balíček služeb zahrnuje dvouletou kompletní záruku, 24hodinový poruchový servis a SOS informační službu, na níž vyškolení pracovníci pomohou řidičům telefonicky najít cestu kdekoli na silnících v Evropě.

Michelin Durable technologie pro nákladní automobily
Novinka Michelin XDN 2 Grip je první pneumatikou, která byla zkonstruována pomocí Michelin Durable Technologie. Tzv. kapkovité lamely umožňují, že po sjetí asi dvou třetin dezénu se objeví dezén nový. Pneumatika se tak sama regeneruje a nabízí optimální přilnavost během celé své životnosti. Pro provozovatele podnikových fleetů připravil Michelin dvě služby: Michelin Fleet Solutions a Michelin Euro Assist. První přebírá správu pneumatik celého vozového parku a pomáhá tak zkracovat prostoje automobilů. Druhá je zvláště rychlou poruchovou službou působící nepřetržitě 24 hodin denně ve 14 evropských zemích. Michelin slibuje příjezd servisního vozidla na místo poruchy do dvou hodin.

O dalších výrobcích a zajímavostech z Essenu se dozvíte v Pneu revue 2 / 2006



 
 
 

Komentáře k článku

 
 

Newsletter

Archiv

 

Reklama

MarketPoint

 
 
 

5. května 1323/9
140 00 Praha 4

Tel.: +420 261 221 953
Tel.: +420 241 409 318

Fax: +420 241 403 333
E-mail: info@pneurevue.cz