Pneurevue.cz » Aktuality » Obchod » Prometeon na Dakaru 2024

Prometeon na Dakaru 2024

 
dakar

čtvrtek, 28. prosince 2023

Skupina Prometeon Tyre Group uvedla na trh první pneumatiku řady 02 se značkou Prometeon. Produkt nese název S02 Pista a přináší do světa pneumatik novou značku. Tou je právě Prometeon, který dosud vystupoval jen jako název výrobce, nikoli produktů. Skupina Prometeon vyrábí prémiové pneumatiky Pirelli, jejichž název čerpá licenčně, a další vlastní značky.

 

Pneumatiky Prometeon S02 Pista obují čtyři kamiony týmů  Italtrans a Tibau, které se zúčastní  Rallye Dakar v Saúdské Arábii od 5. do 19. ledna 2024. Jedná se o první oficiální účast skupiny v soutěži.

Prometeon S02 Pista je součástí nové řady 02 (obchodní název Serie 02), se kterou sdílí stejnou technologickou výbavu. Pneumatika je navržena tak, aby nabízela vysokou  strukturální integritu pro nejextrémnější terénní aplikace. Oproti výrobku, který nahrazuje (PS22), byla zvýšena rychlostní kategorie z 90 km/h na 110 km/h při zachování stejné nosnosti. Výrobek má zcela přepracovaný dezén běhounu, který je trvanlivější a odolnější  i při nejvyšších cestovních rychlostech kolem 100 km/h. Tato zvýšená odolnost však nesnižuje  přilnavost pneumatiky ani  její schopnost vytěsňovat bláto při použití v nejextrémnějších podmínkách. Dezén  běhounu ve tvaru písmene S zaručuje progresivní  kontakt s povrchem, což zvyšuje komfort a snižuje hlučnost při jízdě po asfaltu.

Nová pneumatika Prometeon S02 Pista může pracovat i při snížených  tlacích a je připravena pro systémy  run flat (dojezd při ztrátě tlaku)  a bead lock (uzamčení patky), a to na všech površích  včetně asfaltu, písku, štěrku, trávy a bahnitého nebo celkově nerovného terénu. Pneumatika je k dispozici v rozměru 14.00 R20 a disponuje nosností 10 tun při samostatném použití a 18 tun v dvojmontáži. Index nosnosti je 164/160K a index rychlosti K.

Dva týmy, čtyři auta
Partnerská spolupráce Prometeonu na letošním Dakaru zahrnuje dva týmy.  Italtrans Racing Team v divizi Rally nasadí  dva prototypové  cross-country kamiony Iveco Powerstar třídy T5.1. První - s názvem Italtrans - řídí  Claudio Bellina, který se účastní již 16. Dakaru  (v roce 2005 skončil třetí  jako spolujezdec Giacoma Vismary a následně desátý jako řidič v roce 2010), a truck  jménem Petra, za jehož volant usedne Gianandrea Pellegrini. Pro něho to bude první zkušenost s ikonickou soutěží.

Italtrans Racing Team se zrodil z motoristické vášně Laury Bertulessiové a bratrů Germana a Claudia Bellinových, kteří společně v roce 1985 založili společnost Italtrans S.p.a. se sídlem nedaleko Bergama. Ta je nyní jednou z předních společností v oblasti logistiky zboží s kontrolovanou teplotou s obratem 460 milionů eur v roce 2022.

Závodní tým Italtrans se také již čtrnáct let  účastní motocyklového šampionátu Moto2. V roce 2020 jej s Eneou Bastianinim vyhrál.

Španělský tým Tibau má dlouholeté zkušenosti s dálkovými soutěžemi kamionů - jeho  zakladatel Rafa Tibau Maynou se Rallye Dakar zúčastnil 33x! Tým se specializuje na poskytování pomoci v soutěžích tohoto typu, konkrétně na Dakaru 2024 bude sloužit týmům  Prodrive, X Rally Team a YunXiang China Team. Dva z jeho kamionů MAN TGA jsou   vybaveny rovněž pneumatikami Prometeon S02 Pista: jeden je registrován ve třídě T5.2 Race Service Assistance Trucks, druhý ve třídě T6 Support Trucks; tento potáhne přívěs a bude sloužit  k podpoře závodních trucků. Kamion MAN TGA T5.2 řízený Didierem Monseuem  poslouží oficiálním prototypům BRX Hunter, kterébude řídit  devítinásobný mistr světa v rallye Sébastien Loeb a dvojnásobný mistr světa v rallye a pětinásobný vítěz Rallye Dakar Nasser Al-Attiyah.

 

 

 
dakardakardakar
 
 
 
 
 

Komentáře k článku

 
 

Newsletter

Archiv

 

Reklama

MarketPoint

 
 
 
 

5. května 1323/9
140 00 Praha 4

Tel.: +420 261 221 953
Tel.: +420 241 409 318

Fax: +420 241 403 333
E-mail: info@pneurevue.cz