Pneurevue.cz » Aktuální číslo » ! Nepojmenováno - 13:05:31 1.12.2016

! Nepojmenováno - 13:05:31 1.12.2016

 
ostatni

čtvrtek, 1. prosince 2016

Opět po nějaké době se zjitřila diskuse na téma povinné hloubky dezénu osobních pneumatik. Je zajímavé, že obvykle u těchto kampaní není zřejmý zdroj či iniciátor (snad v tomto případě sdružení britských dealerů pneumatik NTDA díky své kampani „3 mm“, která byla ovšem v září jen oprášena, neboť běží už od roku 2005) a stejně tak nelze odhadnout potenciál takové kampaně něco změnit. Někdy je to práce na desetiletí, jindy se tak děje překvapivě rychle a tiše, takže se nabízí otázka, co za tím stojí. Tentokrát celou debatu o tom, jak zastaralé a anachronické je ustanovení o povinné minimální hloubce dezénu letních pneumatik na úrovni 1,6 mm, okořenilo tiskové prohlášení společnosti Michelin, která – jako ostatně ne poprvé – jde proti proudu většiny. Michelin ústy svého mluvčího konstatoval, že jeho produkty jsou stejně funkční a bezpečné na začátku i na konci života dezénu, který končí na číslici 1,6 mm. Dodal, že zvyšování této hranice na tři nebo dokonce na čtyři milimetry by přineslo jen nesmyslné plýtvání zdroji.

V minulosti bylo zveřejněno hned několik výsledků abstraktních měření, která hovoří o opaku, ale nechci polemizovat ani s jednou, ani s druhou stranou. Na první pohled se zdá, že přísnější legislativa je v zájmu odvětví, protože by zvedla objem finančních prostředků, které tudy protečou. Jenže pozor – vzpomeňme na povinnou legislativu v oblasti zimních pneumatik, které jsme se sice po dlouhých letech dočkali, ale různé vedlejší efekty případný příznivý dopad na finanční rovnováhu odvětví dokonale rozmělnily. Nejdříve se začaly zimní pneumatiky dojíždět v létě, pak je celá řada uživatelů přestala měnit úplně, až se nakonec výrobci jeden po druhém vrhli na vývoj celoročních pneumatik, aby náhodu v konkurenčním boji o stále žádanější jednoduché řešení nezaspali. No, a dnes je dříve velmi zpochybňovaný segment prakticky „zlegalizován“, vývoj se zdá nezvratný. A to jsme přeci tak úplně nechtěli.

Podobné souvislosti napadají v souvislosti s kampaní „3 mm“. K čemu může taková legislativa vést? Pokud budou lidé nuceni měnit pneumatiky na 60 procentech hloubky dezénu, posílí to jejich zájem o kvalitní, prémiové značky? Určitě ne, spíš naopak. Kdo může mít zájem o to, aby se prémiový segment oslaboval ve prospěch budgetu? Nejsem zastáncem konspiračních teorií, ale když sleduji postoj evropské vlády a výkonné moci v oblasti protektorů (psali jsme o tom v minulém čísle a v tomto přidáváme další fakta), pomalu bych už věřil skoro všemu. Značkové, tzv. prémiové pneumatiky, jsou poslední pevnou hrází před zaplavením evropských trhů levnými napodobeninami pneumatik, protože velká část evropské populace stále věří v tradici, kvalitu a dobrou značku. Jestli nakonec ten Michelin nevidí trochu dál než za vlastní „dvorek“.

Klidný předvánoční čas a úspěšný vstup do nového roku přeje všem

Martin Mensa
 

 
 
 

Komentáře k článku

 
 

Newsletter

Archiv

 

Reklama

MarketPoint

 
 
 

5. května 1323/9
140 00 Praha 4

Tel.: +420 261 221 953
Tel.: +420 241 409 318

Fax: +420 241 403 333
E-mail: info@pneurevue.cz